Komplex Zrt kezdőlap


1095 Budapest IX.ker. Soroksári út 48., Tel.: +36-1-215-8304, E-mail: komplex@komplex.hu
Újpesti Baross Irodaház Stern Palota
Irodaház Hungária Malomudvar Ráday Üzletsor Kapcsolat
          Kezdőlap  Hungária Malomudvar


HUNGÁRIA MALOMUDVAR

Budapest, IX. Soroksári út 48.KIADÓ HELYISÉGEK KÉPGALÉRIA TERÜLETRAJZ

Nagyobb térképre váltásHungária MalomudvarAz irodaház és raktár - műhely együttes Budapest belterületén, az új dél-budai városközpontban helyezkedik el, az elmúlt években dinamikus fejlődésnek indult ferencvárosi belső Soroksári úton a Tóth Kálmán és Vágóhíd utca között. A Soroksári út szemben lévő oldalán folyik a Millenniumi Városnegyed továbbépítése az új Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, illetve az új iroda- és lakóházak szomszédságában. A Lágymányosi híd után, pedig a Duna Cityfejlesztési projekt van folyamatban, de folynak közvetlen környezetben további fejlesztések, amelyek a korábbi erőteljesen ipari jellegű környezetet teljes mértékben átalakítják intézményi és lakóövezetté.

Az ingatlan-együttes jól megközelíthető ellenőrzött portákon át a Soroksári útról és a Tóth Kálmán utcáról, de rendelkezik két további kapuval a Soroksári út és a Vágóhíd utca felől is. Gyalogos forgalmú megközelítésre, rendelkezésre áll a 2-es és 24-es, továbbá az 1-es villamos, valamint a 23-as és az 54-es busz.

Az egykori Hungária Hantoló Malom Rt. 1890-ben alakult. A XX. Század elején a malom többször leégett, ez alkalom volt a felújításra és épületmodernizálásra, illetve egyes épületek eredeti funkciójának átalakítására. 1944 augusztusában a Malom jelentős bombakárokat szenvedett. A háború utáni helyreállítás során nyerte el jelenlegi arculatát – bár a két világháború közötti időszakban is folyamatos volt a fejlesztés. A felújítások, modernizálás, új épületek, szárnyak felhúzása alapvetően követte az épületegyüttes korábbi építési stílusát, ezért ma is egységesnek tekinthető. Alapvetően jellemző a falazó-tégla homlokzat. A későbbi épületeken - részben a korábbi homlokzatok átalakítás miatt befalazott nyílásainak esztétikus eltakarására – megjelennek a vakolt, vagy a kombinált felületek is.

A malmi tevékenység 1963-ban megszűnt. Ezt követően az épületegyüttes alapvetően iroda és raktározási, illetve korlátozott műhelyszerű gyártási funkciókat látott el. Ebben az időszakban számolták fel a kazántelepet és csatlakoztak rá a fővárosi távfűtésre. Jelenleg döntően, mint irodaház működik, illetve egyes épületek, mint tárolók, raktárak kerülnek hasznosításra az irodabérlethez kapcsolódóan. A műhelyszerű tevékenység jelentősen csökkent.

Az ingatlan-együttes épületei műemléki védettség alatt állnak (24/2002. NKÖM rendelet). A műemlékké nyilvánítás indoka, hogy ez az épületegyüttes a legjobb és legeredetibb állapotban megmaradt komplett malom épületegyüttes a budapesti Soroksári úton, amely egészesen az 1960-as évekig Magyarország legnagyobb malomipari központja volt.

Épületszerkezeti vonatkozásban az egyes épületek jelentős eltéréseket mutatnak. Általában a főfalak tégla szerkezetűek, azonban a födémekben igen nagy változatosság mutatkozik: szinte minden födémtípus előfordul: a régebbi épületeknél a porosz süveg, az újabbaknál a monolit betonfödém, illevte a vasgerendás, tálcás változat, de van betongerendás tálcás födém is. Az egyik kiemelten védett épület, belső 4 szintes fa tartószerkezetű, pallófödémes megoldású, amely a régi malmi konstrukció kivételesen megmaradt emléke. Az ún. 1-sz. épület – amely történelmileg a malom irodáit és vezetőinek lakásait foglalta magában – sátortetős, cserépfedésű. Egyébként a lapos, illetve minimális lejtésű tető a jellemző.


Az „1-es épület” alsó szintjein eredetileg irodák, az emeleti szinteken pedig szolgálati lakások voltak. Ma teljes egészében modern irodaház. A „10-es és 11-es épületek” korábban a hántoló egységei voltak, de már 1963-tól átalakításra kerültek irodának. A korábbi raktár funkciót ellátó 7-es és 8-as épületek (amelyek részben asztalosműhelyként működtek 1963 után), ma irodaházak. A 9-es épület, amely korábban siló volt – ma is használaton kívül van. A 14-es épület, amely régen a kazánház része volt, ma modernizált iroda és bemutató terem. A 15-ös épület - a korábbi kazánház, most raktárként üzemel. A 18-as épület poroszsüveges szerkezeti része - a korábbi funkcióját megtartva, de korszerűsítve és modernizálva - irodaház. A faszerkezetes – klasszikus malomépületi része - 1963 óta, mint raktár üzemel, két teherlifttel kiszolgálva. A 22-es épület – korábban burgonyapehely gyártó üzem, ma raktárként működik, teherlift kiszolgálással. A 21-es épület raktár, a 38-as iroda, a 32-es pedig műhely.

A modernizált irodaház részeket személyfelvonók szolgálják ki – valamennyi új, vagy korszerűsített.

A belső terek és helységek kialakítása, állaga megfelel az irodaházi követelményeknek. A tárolási – raktározási funkciónál már jelentkeznek használati korlátok, mivel a targoncás anyagmozgatás lehetőségei korlátozottak. Így inkább egyedi jellegű áruk, illetve irattárolás a jellemzőbb funkció.

Az ingatlan együttesnek szilárd térburkolata van – legnagyobb részben beton, de egyes részeken megmaradt a korábbi bazaltkocka. A sárga keramit burkolat csak jelzésértékkel maradt meg felújítva, hogy jelezze – egy korábbi időszakban ez volt a malom jellemző útburkolata. A térburkolat modernizálása, javítása-pótlása folyamatos, ennek során a lehetőségek mértékében törekvés van zöld felületek kialakítására.

A műemléki kötöttségek figyelembevételével is az épületek korszerűsítettek és jól karbantartottak. Folyamatosan történik, a karbantartás mellett - az eredeti formák figyelembevételével - a külső felújítás és belső modernizálás. Az ingatlan együttes infrastruktúrájának a műszaki állapota jó. A homlokzati felújítások befejezésével igen jól fog illeszkedni a megváltozó környezetéhez, megőrizve a múlt hangulatát és klasszikus magyar malomüzemi épületstruktúrát.Hungária Malomudvar Budapest
Malomudvar kiadó iroda
Malomudvar irodabérlés
Malomudvar raktár © KOMPLEX ZRT